Home | Aalmoezen

Autohandelaar - jaarlijkse zakaat


Antwoord: 

Vraag beschrijving: Zelf ben ik autohandelaar. Waarover moet ik zakaat betalen? Ik heb eigenlijk geen vast bedrag een heel jaar lang vast zitten want met mijn geld werk ik mee en doe ik auto's mee aankopen. En over de auto's die ik heb staan? Moet daar ook zakaat over betaald worden.

Antwoord: Elk jaar moet er zakaat worden gegeven over de handelswaar die de nisab(1) hoeveelheid overschrijdt. De zakaat wordt een jaar na de datum van wanneer de handelswaren de nisab hoeveelheid hebben overschreden, betaald. Aan het einde van een jaar zal je zakaat (minimaal een veertigste deel) moeten betalen over je handelswaar en roerendgoed die je op dat moment hebt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de toe- en afname van de goederen gedurende dat jaar.

(1) nisab is de hoeveelheid goederen of geld waarover het geven van zakaat fardh (verplicht) is. In Nederland is de nisab hoeveelheid voor 2012 €3350.

Volgens de leerschool Shafi zijn de sieraden van een vrouw -met de voorwaarde dat deze niet overdreven veel is- niet onderworpen aan zakaat. De sieraden van een vrouw die niet hoger zijn dan 200 miskali (818 gram) zijn niet onderworpen aan zakaat.

Volgens Hanefi moet er zakaat worden betaald als de sieraden van de vrouw hoger zijn dan 20 miskali (80,18 gram).

 

Share this