Home | De verboden

Is de loterij toegestaan in de islam als het gratis is?


Antwoord: 

Vraag beschrijving:
Ik heb laatst een enquete ingevuld en heb 1 maand gratis loterij gewonnen. Ik vroeg mij dus af of het in de islaam toegestaan is om mee te doen met de loterij en na een maand stop te zetten? Ik dacht dat het misschien wel is toegestaan omdat ik zelf niks betaal en dus geen geld verspil, maar dat is maar wat ik denk.

Antwoord:
De loterij zoals omschreven in de vraag is volgens ons geloof haram en dus strikt verboden. Ook al is het gratis, dan nog is deelname en gebruik verboden.

Sommige spellen worden gebuikt om ermee te gokken. Paardenrennen, loterij, toto, lotto, onderlinge weddenschappen zijn enkele van deze.

Spellen zoals loterij en toto worden al beschouwd als gokken. Want het bevat alle kenmerken van gokken. We weten dat gokken, in de vorm van een loterij, in de periode van onwetendheid voor de Islam ook bestond. Op de bovenkant van een pijl plaatsten ze bepaalde markeringen en ontvingen geld aan de hand van de soort markering die verscheen. Omdat de Islam alle vormen van gokken heeft verboden, valt loterij ook hieronder. Het volgende verbod wordt verkondigd in een vers uit de heilige Koran:

“O jullie die geloven! De wijn, het kansspel (gokken), de offerstenen en de verlotingspijlen zijn een gruwel van satans makelij. Vermijdt die dus; misschien zal het jullie welgaan” (Koran: Surah-Al Maidah, 90)

Zodoende heeft de Islam alle kansspellen waarbij geld en goederen worden ingezet verboden. Sommige beweren dat een gedeelte van de inkomsten hiervan naar armen gaan. Indien men armen, zwakkeren en verslaafden wil helpen hoeft dit niet via deze instellingen te doen. De islam heeft geen behoefte aan het “goksysteem” om de orde in het rechtstelsel, samenleving en ethiek te handhaven, daklozen te beschermen, goede doelen voort te laten leven. Systemen en spellen zoals wederzijds wedden worden tevens beschouwd als gokken. Als voorbeeld:

Als twee personen een wedstrijd gaan houden en één van hen het volgende zegt, “Als je mij inhaalt zal ik je zoveel geld geven, maar als ik jouw inhaal zal jij mij zoveel geld geven.” Een dergelijke weddenschap valt onder gokken. “Alleen als het éénzijdig is, is het wel toegestaan. Dus als één van de partijen “Als je mij inhaalt zal ik je zoveel geld geven, maar als ik jouw inhaal hoef je mij niets te geven” zegt en zo een overeenstemming bereiken, dan is een dergelijk bewering toegestaan. Voor degene die het geld neemt is het wel toegestaan om deze te spenderen.

Het is niet bezwaarlijk om bijvoorbeeld te voetballen zolang men de gebeden in acht neemt, niet toelaat dat bepaalde lichaamsdelen, die anderen niet mogen zien, getoond worden, het lichaam niet verwondt en blesseert. Het is niet toegestaan als één van deze voorwaarden van toepassing zijn.

Share this