Home | Het geloof

Hoe is Indonesië Islamitisch geworden?


Hij was een zelfstandige handelaar. Hij had op een dag al zijn stof op zijn schip geplaatst. Hij was afgereisd naar Indonesië en had zijn goederen daar geplaatst. Hij was daar verdergegaan met zijn handel. Zijn stof was van zeer goede kwaliteit. Op een dag was hij te laat op zijn werk aangekomen. De medewerkers hadden goed verdiend met de goederen die zij hadden verkocht. Hij was benieuwd en vroeg:

“Welke stof heb je verkocht?”

“Van deze stof mijnheer.”

“Voor hoeveel heb je per meter verkocht?”

“Voor tien muntstukken.”

“’Hoe kan dat?” vroeg hij zich af, “Hoe kan je iets dat vijf muntstukken waard is, verkopen voor tien muntstukken? Wij zijn in zijn recht gekomen. Als je hem ziet, zou je hem dan herkennen?”

De medewerker ging weg en had de klant gevonden en terug meegenomen. De klant was verbaasd. Hij kwam een dergelijk geval voor het eerst tegen. De klant vroeg: “Wat betekent dat, ‘laat je recht halal zijn’?”

Deze gebeurtenis ging snel ten ronde. Al snel bereikte zij het oor van de koning. De koning liet de handelaar naar zijn paleis komen. De koning vroeg: “Jouw handeling hebben we tot op heden noch gezien, noch gehoord. Waar komt dit vandaan?”

De handelaar antwoordde met: “Ik ben een moslim; Islam beveelt ons dergelijk te handelen. Wij waren in het recht van de klant gekomen. Op die wijze was verboden geld in mijn winst terecht gekomen. Ik heb enkel een fout gecorrigeerd.” De koning vroeg hierop vragen als: “Wat is de Islam, wat houdt het in om een moslim te zijn?”. De handelaar antwoordde deze vragen één voor één. De koning hoorde voor het eerst van een dergelijke religie. Al snel accepteerde hij de Islam. Daarop volgend werd ook snel het Indonesische volk Islamitisch.

De reden dat Indonesië –dat nu uit 250 miljoen mensen bestaat- Islamitisch is geworden, is vanwege vijf muntstukken. Er is enkel één daad verricht: leven volgens waar hij in gelooft, en de schoonheden die hij bezit met zijn omgeving delen. Wat eigenlijk zijn impact heeft gehad, was niet zijn woord, met zijn daad. (1)

Share this