Home | Het lot

Creëert Allah ook het kwade?


Antwoord: 

Allah creëert zowel het mooie, goede en beste, als het lelijke, slechte en kwade. Sommigen zeggen “hoe kan Allah het kwade creëren?”

Alsof zij het maken van het kwade niet bij Allah vinden passen. Terwijl dit in tegenstelling tot die gedachte een teken van Zijn supremiteit is.

Een tekenaar die de mooie lichamen op een mooie wijze tekent, en als hij op dezelfde wijze lelijke lichamen kan tekenen, laat zijn volmaaktheid in dit vak zien. Als hij de tekeningen van de lelijke schepsels niet zou kunnen tekenen, zou dit een gebrek zijn. In het creëren van het kwade kan er op dezelfde wijze naar gekeken worden.

Het creëren van het kwade is niet kwaad, maar wel het beoefenen daarvan.

Degenen die “Allah creëert het kwade niet” zeggen, vragen wij: Als Allah het niet creëert, wie creëert het dan wel?

In ieder antwoord op deze vraag, vinden we enige mate van Shirk (Persoon naast Allah). Creëren behoort enkel aan Allah toe en Hij kent geen echtgenote, gelijke, helper of partner. Dit is één kant van het verhaal van dit onderwerp.

Het tweede verhaal is de toetsing. Als Allah enkel het goede zou creëren, zou er geen sprake van het kwade zijn. Dan zou de toetsing op deze wereld ook geen betekenis hebben. Er zou dan geen sprake zijn van verrichten van zonden en ontkenning. Ieder zou verplicht als engelen zijn. Dit is echter niet de wil van onze Heer. Hij wilt dat zijn dienaar met zijn eigen wil zich tot het goede richt. Zodoende creëert Allah datgeen Zijn dienaar wilt.

Bijvoorbeeld, met de voeten kan er naar de moskee gegaan worden, zo ook naar de bar. Het eerste is het goede, het tweede is het kwade. Allah creëert dan dat wat Zijn dienaar wilt. Als de voeten die naar de bar gaan versteend zouden raken, ogen die naar haram (verbodene) kijken blind zouden worden en zij die geen godsdiensbeoefening zouden verrichten ziek zouden worden, zou er geen sprake van de wil van de dienaar zijn.

Het is dus een wijsheid op zich dat, om het goede van het kwade te scheiden, naast het goede ook het kwade te creëren. Met dit uitleg denk ik dat ook de vraag “Waarom belemmert Allah het kwade niet” is beantwoord.

 

Share this