Home | Overige

Kunt u informatie geven over het belang van Ashurah Dag? (Muharrem tiende. Meer informatie over Asurah dag, vasten enkel dag of combinatie met 10-11)


Antwoord: 

Beste broeder / zuster,

Profeet Muhammad (V.Z.M.H.) adviseerde zijn metgezellen om te vasten in de negende, tiende en elfde dag van Muharram.

“De beste maand van vasten na de Ramadan is de maand van Allah (Het is vereerd en een relatie gekregen met Allah), Muharram (Riyadh- us- Saliheen, II, 504). Sommige andere overleveringen geven goede nieuws over de dag van Ashurah, welke verwijst naar de tiende dag van Muharram, waarbij veel verschillende gebeurtenissen plaatst heeft gevonden. “Vasten op de dag van Ashura (heeft een grote waarde), ik hoop dat Allah dit accepteerd als een vergoeding voor (de zondes die gemaakt zijn) van de vorige jaar” (Riyadh- us- Saliheen, II, 509).

Deze dag is toegepast als een rouwdag door de Shias omdat Hussein (r.a) op vrijdag martelaar was geworden, de tiende dag van moeharram in de tijd van Yazeed, de tweede heerser van de Amawies. Dat is de 61ste jaar van de hijri kalender en 680 op de Gregoriaanse kalender. Gedurende tijd is dit breed geaccepteerd en kreeg een officiële karakter.

De andere belangrijke gebeurtenissen zijn als volgt:

  1. De dag van dat de Ark van Noah lande op de berg Djoedi na de vloedgolf.  Zoals bekend is, wordt deze dag als de bevrijding van de gelovigen gezien en de vernietiging van de ongelovigen.
  2. Op deze dag had Adam vergeving gevraagd.
  3. De bevrijding van Abraham van de vuur waarin hij door de ongelovigen in werd gegooid.
  4. Profeet Jakob zijn hereniging met zijn zoon Josef.
Share this