Home | Het gebed

Wat is de relatie tussen reinheid en aanbidding?


Antwoord: 

De religie van Islam regelt zowel de relatie tussen de dienaar en zijn Schepper als de relatie tussen mensen onderling. Om deze reden schrijft onze religie ons voor dat wij altijd rein moeten zijn. Alvorens sommige aanbiddingsrituelen te kunnen verrichten, vereist ons geloof dat wij onszelf verschonen door het uitvoeren van de kleine rituele wassing of de volledige wassing.

Wanneer we een aanbiddingsritueel verrichten, staan we in feite voor onze Schepper. De aanbidding dient in een schone omgeving, met een schoon lichaam en met schone kleren te worden uitgevoerd. Wanneer wij hebben gezweet of wanneer onze kleren vies zijn, willen we het liefst niet voor anderen verschijnen, zoals voor onze ouders of onze vrienden. Om een prettig gevoel te hebben, nemen we een bad en doen we schone, lekker ruikende kleren aan. Wij dienen nog meer aandacht te schenken aan onze reinheid wanneer wij Allah aanbidden, een proces waarbij wij dichter bij Hem komen.

Sommige aanbiddingsrituelen, zoals het vrijdaggebed (Salāt ạl-Jum’ah) en de feestgebeden (Salāt ạl-Iedạyn), worden altijd gezamenlijk verricht. Tijdens gebeden die in gemeenschap worden verricht, staan we samen met andere personen voor God en is reinheid in dit geval dus nog belangrijker.

Door middel van aanbidding raken wij gewend om altijd en in alle opzichten schoon te zijn. Middels het besteden van aandacht aan reinheid tijdens en na een aanbidding, zuiveren we naast ons uiterlijk eveneens onze ziel. Al onze aanbiddingen zijn gericht op het zuiveren van onze harten. Zij maken onze harten vrij van slechte gevoelens en slechte gedachten. Het betalen van de islamitische verplichte aalmoes (ạl-Zakaat) zuivert onze harten bijvoorbeeld van gevoelens van hebzucht en jaloezie. Vasten zuivert ons van gevoelens van egoïsme, wreedheid en hoogmoed. Deze en andere vormen van aanbidding maken ons spiritueel schoon en wassen onze zondes weg.

Onze Profeet (moge vrede over hem komen) zei een keer tegen zijn vrienden:

Wat zeggen jullie hierop? Indien er voor iemands deur een rivier zou zijn en die persoon zich dagelijks vijf keer in die rivier zou wassen, zou er dan op zijn lichaam nog vuil overblijven?” Zijn metgezellen zeiden: “Op die persoon zou er geen vuil meer overblijven.” Onze Profeet zei: “De dagelijkse vijf gebeden lijken hierop. Met de dagelijkse vijf gebeden wist Allah onze zondes uit.1

 

 


[1] ạl-Buchārī, Mạwāqīt 6; Muslim, Mạsājid 283

Share this