Als iemand in slaap valt en geen intentie maakt, geldt het vasten dan nog?

 

Als iemand in slaap valt en geen intentie maakt, geldt het vasten dan nog?

Vraagdetails

  • Gisteravond wilde ik vasten. Maar ik kon niet opstaan voor de sahur en had ook geen intentie gemaakt. Maar ik wilde vasten. Ben ik nu als vastende beschouwd?
  • Als ik de intentie had te vasten en ik heb per ongeluk gegeten, moet ik dan 61 dagen boetevasten?

Antwoord

Het is voldoende om 's avonds de intentie te hebben voor het vasten. Zelfs als je niet opstaat voor de sahur, als je het vasten hebt voortgezet, dan zijn zowel je intentie als je vasten geldig.

Echter, als je "Omdat ik niet ben opgestaan voor de sahur, heb ik niet gevast" dacht en dus niet vastte en gegeten en gedronken hebt, dan is je vasten verbroken. In dit geval, omdat het niet met opzet en bewust is verbroken en omdat je dacht dat je niet vastte, hoef je niet 61 dagen te vasten, maar alleen 1 dag in te halen.

Na deze korte uitleg gegeven te hebben, treden wij nu in detail:

Intentie hebben is een voorwaarde voor vasten. Een vasten zonder intentie is niet geldig. Hoewel het voldoende is om in het hart de intentie te hebben, is het verbaal uitspreken van de intentie aanbevolen. Het maken van een intentie de avond ervoor of opstaan voor de sahur geldt ook als een intentie.

Voor de ramadanvasten, de vasten die op een bepaalde dag worden gedaan als gelofte, en vrijwillige vasten, is de tijd voor het maken van een intentie vanaf zonsondergang tot 10 minuten vóór het bereiken van de hoogste stand van de zon de volgende dag.
Echter, als de intentie pas na imsak (ochtendschemering) wordt gemaakt, dan moet er vanaf dat moment niets gegeten of gedronken zijn en mag er geen handeling verricht zijn die het vasten verbreekt. Anders is een intentie overdag niet toegestaan. (Kasani, Bedai, 2/85)

Voor deze vasten is een absolute intentie zoals “het vasten van morgen doen” voldoende.
Desondanks is het beter om 's nachts al de intentie te maken en het vasten specifiek te benoemen als "het ramadanvasten van morgen". Voor elke dag van de ramadan moet apart een intentie worden gemaakt. (Mevsıli, el-İhtiyar, 1/126-127)

Voor inhaalvasten (kaza), boetevasten (kefaret) en geloftevasten zonder vaste datum, moet de intentie worden gemaakt tussen zonsondergang en het begin van de imsak-tijd.
Bij deze vasten moet de intentie specifiek worden gemaakt als "voor het inhalen, boete of gelofte van vasten".

Volgens de Shafi'i-school moet voor alle vasten behalve vrijwillige vasten de intentie in de nacht worden gemaakt. Als er geen intentie is gemaakt tot de imsak-tijd, dan is het vasten die dag niet geldig. Voor vrijwillige vasten mag de intentie nog worden gemaakt tot 10 minuten voor het bereiken van de hoogste stand van de zon. (Şirazi, el-Mühezzeb, 1/331-332)

 

Gebpubliceerd: