Is verliefdheid in Islam haram? Zo ja, hoe dient een puber die nog jong is en last heeft van verliefdheid en hormonen hierop te reageren? Moet zij/hij haar/zijn gevoelens negeren?


Het is geen zonde om verliefd te zijn. In een hadis wordt aangegeven dat een persoon die verliefd wordt op een vrouw en dit verbergt en indien hij sterft zonder het iemand te vertellen, zal hij shehid worden.[1]

Zoals bekend is verliefdheid meer de naam voor extreme liefde wat vanuit het hart komt dan sensualiteit wat voortkomt uit lichamelijke verlangens. Om deze reden heeft men het niet in eigen hand om verliefd te worden.

Het is toegestaan dat u aan diegene denkt omdat u er zelf weinig aan kunt doen. Het is echter niet juist om uw heilige normen en waarden die u liefheeft op te offeren en als het ware diegene te aanbidden.

Als u de mogelijkheid heeft om te trouwen en hem of haar op traditionele en religieuze wijze (bij de ouders) te verzoeken, raden we u aan dit zo snel mogelijk te doen. Als dit niet mogelijk is, is het nodig om te zeggen dat het niet voorbestemd is voor u. U zou dan aan Allah (swt) kunnen vragen om een goede echtgenoot/echtegenote die een goede opvoeding heeft genoten.

Footnotes

  1. ^ zie Kenzul-ummal, h. no: 7000; zie Adjluni, 2:263

Gerelateerde vragen