Mijn vrouw wil in de zorg werken. Zij moet dan ouderen verzorgen. Ik weet dat de verzorging van ouders, Islamitisch gezien, bij de kinderen ligt. Maar het grote deel heeft geen kinderen en komen zonder zorg te zitten. Mag zij als verzorgende deze ouderen verzorgen?


Het belangrijkste bij het verlenen van zorg aan ouderen en gehandicapten is dat mannen de mannen verzorgen en vrouwen de vrouwen. Helaas is dit niet in elke omgeving toepasbaar. Op basis van het principe "In geval van noodzaak zijn sommige verboden handelingen toegestaan" mag op dergelijke plaatsen gewerkt worden met voorwaarde dat men voorzichtig handelt.

In geval van ziekte, operatie en bevalling is het bijvoorbeeld toegestaan dat artsen, verpleegsters en soortgelijke hulpverleners naar de intieme delen van de vrouw of man mogen kijken. Het principe "Noodzaak maakt aanstootgevende zaken toelaatbaar" maakt dit mogelijk. Dit is echter toegestaan tot de noodzaak verdwijnt, dus alleen voor zover en zo lang het nodig is. Moslim of niet-moslim deze regels gelden voor iedere hulpverlener/patiënt.

Gerelateerde vragen