Wat houdt aanbidding in en in hoeveel categorieën kan het verdeeld worden?


Aanbidding betekent letterlijk ‘gehoorzamen, onderwerpen, dienen en nederigheid tonen’. Als religieuze term heeft aanbidding de volgende betekenis: het is een ritueel waarmee een dienaar zijn gehoorzaamheid aan de Heer toont. De betekenis van aanbidding ligt in het feit dat de dienaar aan het hof van Allah (swt) zijn eigen tekortkomingen, eigen machteloosheid en behoeftigheid erkent, en in verwondering voor de macht en barmhartigheid van Allah (swt) en voor de perfectie van Zijn heerschappij zich liefdevol voor Hem neerwerpt.[1] Het aanbidden van Allah (swt) is het toppunt van het onderwerpen en gehoorzaamheid tonen aan Zijn Verhevenheid. In de Kuran wordt verkondigd dat mensen geschapen worden om Allah (swt) te aanbidden[2] en dat alle profeten de mensen uitnodigen voor het verrichten van aanbidding.[3]

Bovendien is de term ibadet in de Kuran gebruikt met verschillende betekenissen. Namelijk, tewhid[4], gehoorzaamheid[5], smeekbede[6], onderwerping[7], iman en goede daden[8], lofprijzing en sudjud verrichten[9] en het kennen van Allah[10].

Op basis van deze betekenissen kan gezegd worden dat de term aanbidding het naleven van de geboden van de Islam en het vermijden van de verboden ervan in zich herbergt. Een handeling of een daad kan alleen als aanbidding worden beschouwd indien degene die deze handeling met iman, intentie en oprechtheid zou verrichten. Dat wil zeggen dat de handeling verricht dient te worden alleen omwille van Allah volgens de regels en binnen de grenzen van de Islam.

In brede zin kan aanbidding in vier categorieën verdeeld worden:

  1. Aanbiddingen die door middel van het hart worden verricht zoals iman, ikhlas, intentie, tefekkur, marifetullah, geduld tonen en takwa.
  2. Aanbiddingen die met het lichaam worden verricht zoals het gebed, het vasten en tederheid tonen aan ouders.
  3. Aanbiddingen die met bezit en rijkdom worden verricht zoals zekat en sadaka geven aan behoeftige mensen.
  4. Aanbiddingen die zowel met lichaam alsmede met bezit en rijkdom worden verricht zoals hadj en djihad.

Footnotes

  1. ^ Bediuzzaman Said Nursi, De Woorden p. 76
  2. ^ De Kuran 51:56
  3. ^ De Kuran 2:83
  4. ^ De Kuran 4:36
  5. ^ De Kuran 2:172
  6. ^ De Kuran 40:60
  7. ^ De Kuran 1:5
  8. ^ De Kuran 4:172-173
  9. ^ De Kuran 7:206
  10. ^ De Kuran 51:56

Gerelateerde vragen