Waarom bidden wij het tarawih-gebed twintig rak‘aat ?
Er wordt gezegd dat de Profeet (vrede zij met hem) het tarawih-gebed slechts acht rak‘aat heeft gebeden. Waarom bidden wij dan twintig rak‘aat?
Antwoord:
Het tarawih-gebed is een sterk aanbevolen (sünnet-i müekkede) gebed. Het minimum is twee, het maximum is twintig gebedseenheden (rakʿaat).
Toch wordt er overgeleverd dat de mensen van Medina tijdens de periode van Omar bin Abdulaziz zesendertig rakʿaat tarawih-gebed verrichtten.
Imam Boekhari levert het volgende over: De Profeet (vrede zij met hem) kwam in de gezegende maand Ramadan op een nacht naar buiten en verrichtte het gebed – het tarawih-gebed. Enkele mensen sloten zich bij hem aan en baden met hem. Toen het ochtend werd, begonnen de mensen onderling hierover te praten. Op de derde nacht was de groep mensen al toegenomen. En opnieuw leidde hij hen in het gebed. Op de vierde nacht was de menigte zo groot geworden dat de moskee te klein was voor zo een grote groep mensen. De Profeet (vrede zij met hem) kwam toen pas voor het ochtendgebed naar buiten, verrichtte het gebed en keerde zich daarna naar de aanwezigen. Hij begon met de geloofsgetuigenis en zei:
“Ik wist van jullie situatie af, maar ik vreesde dat het (tarawih) jullie verplicht zou worden opgelegd en jullie het dan niet zouden kunnen volhouden.”
Daarna is de Profeet (vrede zij met hem) overleden zonder het tarawih-gebed nog in de moskee te hebben geleid.
Uit verschillende overleveringen wordt begrepen dat de Profeet (vrede zij met hem) het tarawih-gebed slechts acht rakʿaat heeft verricht. Meer dan dat heeft hij niet gebeden, noch heeft hij het bevolen.
Boekhari levert van Aisha (ra) over dat zij zei:
De Profeet (vrede zij met hem) bad – zowel binnen als buiten de Ramadan – nooit meer dan elf rakʿaat. Hij bad vier rakʿaat; vraag niet hoe prachtig en lang die waren. Daarna bad hij opnieuw vier rakʿaat; vraag niet hoe prachtig en lang die waren. Vervolgens bad hij drie rakʿaat (witr).
Destijds baden de moslims het tarawih-gebed niet gezamenlijk in de moskee. Iedereen verrichtte het individueel thuis. Deze situatie bleef voortbestaan tot het kalifaat van Omar (moge Allah tevreden met hem zijn).
Omar (ra) zag dat moslims het tarawih-gebed verspreid en zonder orde verrichtten. Sommigen baden alleen, anderen in kleine groepjes. Hij beval hen om achter één goede voorganger (imam) te bidden. Op een andere nacht ging ik (Abdurrahman bin Abdulkari) opnieuw met Omar naar de moskee, en we zagen dat de mensen zich aan één imam hadden aangesloten. Toen zei Omar:
"Dit is een goede innovatie (bidʿa)."
Hoeveel rakʿaat Ubey bin Kaʿb leidde is niet met zekerheid bekend. Sommige overleveringen zeggen acht, andere zeggen twintig.
Volgens imam Malik wordt via al-Saib bin Yazid overgeleverd dat Ubey elf rakʿaat leidde (acht tarawih + drie witr).In een andere overlevering via Yazid bin Huzayfa wordt vermeld dat het twintig rakʿaat waren.
Samenvattend:
De Profeet (vrede zij met hem) bad slechts acht rakʿaat tarawih en beval niet om er meer te verrichten. Maar tijdens het kalifaat van Omar (ra) werd het met twintig rakʿaat verricht, en dat is zo voortgezet. De weg van Omar (ra) is de weg van de Profeet (saw). Hij zou nooit bewust iets doen dat daarmee in strijd is. De Profeet (vrede zij met hem) zei:
“Houd vast aan mijn sunnah en de sunnah van de rechtgeleide kaliefen na mij.”