Heeft een getrouwde vrouw het recht en de vrijheid om geen kinderen te maken, indien zij dat wilt? Mag zij hierdoor gaan scheiden?


De vrouw heeft geen recht de vraag van haar man te weigeren om kinderen te maken, tenzij zij daarvoor een medische reden heeft. Dit geldt eveneens voor een man wiens vrouw kinderen wilt.

Immers, uit de volgende overleveringen van de Profeet (saw) is te begrijpen dat het belangrijkste doel van het trouwen het voortplanten is:

“Jullie dienen te trouwen en te vermenigvuldigen, want ik zal op de Dag des Oordeels trots zijn op jullie menigte.”[1]

“… jullie dienen te trouwen met vrouwen die vruchtbaar zijn."[2]

Echter, het betekent niet dat echtgenoten geen anticonceptiemiddelen mogen gebruiken om de zwangerschap te voorkomen. Als ze samen besluiten om geen kinderen te krijgen, dan kunnen ze dit wel gebruiken. Als een van de echtgenoten een kinderwens heeft of krijgt, dient de andere partner zijn/haar recht in beschouwing te nemen. Daarom hebben de geleerden geconcludeerd dat het zonder de toestemming van een echtgenote onaangenaam is om middelen te gebruiken teneinde zwangerschap te voorkomen, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen.[3] In sommige wetscholen zijn de geleerden zelfs van mening dat het zonder de toestemming van een echtgenote absoluut niet is toegestaan.[4]

In uw geval raden we u aan het probleem op te lossen door onderling een overeenstemming te bereiken, wij kennen immers uw financiële en sociaalmaatschappelijke situatie niet.

Wat betreft het recht om te scheiden om deze redenen, wij kunnen hieromtrent geen oordeel geven, omdat wij de geestelijke situatie en de omgang onderling niet kennen.

Footnotes

  1. ^ Beyhaki VII:81
  2. ^ Ebu Dawud, Nikah 2; Ibn Madje, Nikah 1
  3. ^ Zie Gazzali, Ihya II:47-48; Newewi, el-Medjmu XV:577; Kasani, Bedai II:334; Ibn Abidin, Radd III:176
  4. ^ Zie Keshaful-Kina III:112; el-Mughni, VII:23-24; esh-Sherhul-Kebir II:266

Gerelateerde vragen