Mijn man wil scheiden van mij. Ik heb lang aangedrongen om niet te scheiden maar hij is bij zijn keuze gebleven. Nu zijn wij officieel gescheiden volgens de Nederlandse wet. We hebben dit nog niet doorgegeven aan het Marokkaanse consulaat. Daar zijn wij dus nog steeds als gehuwd geregistreerd. Mijn man wil thuis blijven wonen tot ik een andere woning heb gevonden in de buurt van mijn ouders, omdat ik graag dichtbij mijn ouders wil wonen. Zodoende kan hij de woning waarin we nu leven, behouden. Dit is naar onze mening ook beter voor de kinderen. Ik wil graag weten of er vanuit islamitisch perspectief restricties zijn aangaande het delen van onze woning nu we officieel gescheiden zijn volgens de Nederlandse wet.
Echtscheiding in fikh wordt aangeduid met het woord talak, wat letterlijk ‘ontbinding’ betekent. In de Kuran wordt de daad van talak altijd toegeschreven aan de man.[1] Dit laat zien dat talak een eenzijdige recht is van de man. Een van de belangrijkste voorwaarden van talak is de formulering, de uitspraak. Dat houdt in dat de man expliciet of impliciet verbaal aangeeft dat zijn vrouw is gescheiden van hem. Zoals “jij bent van mij gescheiden” (expliciet) of “ga terug naar je vader!” (impliciet). Bij een impliciete formulering van de talak wordt de talak als baïn-sughra beschouwd. Dat houdt in dat er een nieuw huwelijkscontract afgesloten moet worden als de man en vrouw weer samen willen komen. Hierbij moeten beide partijen (man & vrouw) instemmen voor het nieuwe huwelijk.
Bij een expliciete formulering van de talak heeft de man recht op ridjat. Dat houdt in dat de man het recht heeft om weer samen te komen met zijn vrouw voordat de iddet-periode van de vrouw is afgelopen. Hiervoor hoeft hij geen toestemming te vragen aan zijn vrouw. Echter, het recht op talak en ridjat van de man is niet onbeperkt. Volgens de Islam kan de man maximaal drie keer gebruik maken van zijn recht op talak. Indien hij zijn eerste (expliciete) uitspraak van talak heeft gedaan, kan hij weer samen komen met zijn vrouw voordat haar iddet-periode is afgelopen. Bij zijn tweede uitspraak van talak kan hij wederom samen komen met zijn vrouw. Bij de derde keer wordt de talak als baïn-kubra beschouwd. Dat houdt in dat de man niet meer samen kan komen met zijn ex-vrouw tenzij zij is gehuwd met een andere man, een seksuele relatie met haar nieuwe man heeft gehad en dit huwelijk heeft geconsumeerd.[2]
Kortom: indien er in uw geval drie talak zijn uitgesproken door uw man, is uw nikah niet meer geldig en dient u uw (ex)man als zijnde een vreemde te beschouwen. Dit gezegd hebbende is het in uw geval beter dat u en uw (ex)partner in aparte woningen verblijven. Echter, indien dit niet in korte tijd gerealiseerd kan worden, kunnen jullie in dezelfde woning blijven wonen op voorwaarde dat u elkaar als vreemden beschouwen en de regels van de Islam aangaande het contact met vreemden zullen naleven.