Paar jaar terug had een man tegen zijn vrouw 3 keer “ik scheid je” gezegd. Zijn die man en vrouw nu zina aan het plegen?

Originele vraag

Paar jaar terug had een man tegen zijn vrouw 3 keer “ik scheid je” gezegd. Zijn die man en vrouw nu zina aan het plegen? Ze zijn ook wettelijk getrouwd en hebben een trouwboekje.


Antwoord


Het onderwerp ´scheiden´ is geen simpele kwestie. Het is van groot belang dat het tot in de details duidelijk is en vaststaat onder welke omstandigheden het scheiden heeft plaatsgevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld geleerden die hebben gezegd dat het scheiden met 3 talak tegelijkertijd ook daadwerkelijk neerkomt op 3 keer een talak, terwijl er ook geleerden zijn die zeggen dat het laatstgenoemde slechts 1 talak inhoudt. Ook hebben geleerden aangegeven dat, indien iemand uit boosheid, maar wel bewust en willens en wetens de talak 3 keer heeft uitgesproken, dat de scheiding dan toch rechtsgeldig is en dus heeft plaatsgevonden. Voor bepaalde gevallen daarentegen, waarin iemand uit heftige woede de controle over zichzelf volledig heeft verloren en niet weet wat hij doet en zegt, geldt dat de scheiding niet heeft plaatsgevonden en dat de talak dus rechtsongeldig is.[1] Er kan pas gesproken worden van ‘niet weten wat je zegt en doet’, indien het heftige woedemoment voorbij is en de betreffende persoon zich niet meer kan herinneren wat hij heeft gezegd.

Kortom, het is heel lastig om enkel door te schrijven antwoord te geven op de betreffende vraag. Daarom raden wij het aan om deze casus naar een betrouwbare, geleerde persoon te brengen en deze vervolgens tot in de details goed uit te leggen.

Daarnaast zullen wij hieronder kort uitleggen onder welke omstandigheden een scheiding volgens het islamitische recht heeft plaatsgevonden.

Volgens de islamitische wetgeving kan de talak maximaal drie keer gebeuren. Dat wil zeggen dat echtgenoten de mogelijkheid hebben om zich te herenigen na de eerste en tweede talak.[2]

Indien een talak zal vervallen en nadien de hereniging binnen de iddet-periode zal plaatsvinden, dan kunnen echtgenoten zonder een nieuwe nikah herenigen. Echter, indien de hereniging na de iddet-periode zal plaatsvinden, dienen ze een nieuwe nikah te verrichten.

Indien baïn-talak zal plaatsvinden, kan er alleen met het verrichten van een nieuwe nikah herenigd worden.

En indien de talak drie keer zal plaatsvinden, dan geld dat als definitieve scheiding. In dit geval is het voor echtgenoten niet meer mogelijk om zich te herenigen tenzij de echtgenote met een andere man frauduleus zou trouwen en dit huwelijk met een scheiding eindigt.[3]

Footnotes

  1. ^ Zie Ibn Abidin, Reddul-mukhtar IV:452-453
  2. ^ Zie De Koran 2:229
  3. ^ Zie De Koran 2:230

Gerelateerde vragen