Mag ik afspreken met mijn ex-man/ex-vrouw om weer terug bij elkaar te komen volgens de Islam?

Originele vraag

Mijn ex-man heeft gekozen om te scheiden. Ik wou niet scheiden, maar hij wel. Uieindelijk zijn we gescheiden volgens de Nederlandse wet sinds januari 2022. Maar we hebben ook 2 jonge kinderen samen. En we wonen sinds de scheiding allebei in aparte woningen. We zijn nog wel bij de Marokkaanse consulaat getrouwd. Wat zijn de omgangsregels islamitisch gezien? Want mijn ex wil nu weer met mij afspreken. 


Antwoord


Volgens de islamitische wetgeving kan de talaq maximaal drie keer gebeuren. Dat wil zeggen dat echtgenoten de mogelijkheid hebben om zich te herenigen na de eerste en tweede talaq. [1]

Indien een talaq zal vervallen en nadien de hereniging binnen de iddah-periode zal plaatsvinden, dan kunnen echtgenoten herenigen zonder een nieuwe nikah te verrichten. Echter, indien de hereniging na de iddah-periode zal plaatsvinden, dienen ze een nieuwe nikah te verrichten.

Als de talaq niet driemaal heeft plaatsgevonden en de echtscheiding alleen volgens de Nederlandse wet heeft plaatsgevonden, betekent dit slechts dat er één echtscheidingsverklaring (talaq) is afgegeven. In een dergelijke situatie, aangezien de iddah-periode in uw geval is verstreken, kunnen jullie je huwelijk voortzetten door een nieuwe huwelijksakte (nikah). Als de echtscheiding echter heeft plaatsgevonden met drie echtscheidingen (talaq), raden we u aan om naar een betrouwbare religieuze geleerde te gaan en de situatie in detail uit te leggen. Dit is belangrijk omdat het nauwkeurig begrijpen en oplossen van de situatie door iemand met grondige kennis van het onderwerp de meest geschikte aanpak is om tot een definitieve conclusie te komen.

Footnotes

  1. ^ Zie De Koran 2:229.

Gerelateerde vragen