Telt het vasten als je niet bidt?


De barmhartigheid van Allah is oneindig. We dienen ons te allen tijde aan Zijn barmhartigheid en genade vast te klemmen en Hem om hulp te vragen voor onze aanbiddingen.

Ongetwijfeld behoort het niet verrichten van de dagelijkse gebeden tot de grote zonden, want het gebed is een verplichting voor de gelovigen. Het gebed is een van de vijf zuilen in de Islam. Het verrichten van de dagelijkse gebeden is echter niet een voorwaarde om te kunnen vasten. Het vasten van iemand die niet bidt is dus geldig, als men zich verder wel aan de regels van het vasten houdt. Alle aanbiddingen in de Islam worden apart beproeft. De een kan geen belemmering vormen voor de ander.

Vasten is aan de andere kant niet alleen een fysieke vorm van onthouding. Een moslim hoort tijdens het vasten extra alert te zijn om geen zonden te begaan. Naast het vasten van de maag, dient men met de ogen te vasten door niet naar haram te kijken en de tong dient te vasten door niet te liegen en te roddelen, enz. De combinatie van het fysieke en geestelijke vasten is de meest waardevolle manier van vasten.

Gerelateerde vragen