Verricht je het ochtendgebed vóór of na de ezan?


De standen van de zon bepalen wanneer de gebedstijden ingaan, niet wanneer de ezan wordt verricht. De ezan is geen vereiste om het gebed te kunnen verrichten. Het tijdstip voor het ochtendgebed start met dageraad (fedjr) en eindigt wanneer de zon is opgekomen. Fedjr is het rode lichtstreep van de zon die de oostelijke horizon bereikt in de vroege ochtenduren. Echter volgens de Hanefi-wetschool is het beter om te wachten met bidden totdat het zonlicht zichtbaar is en volgens de Shafii-wetschool is het juist beter om vroeg, als het donker is, te bidden.

Omdat het binnen de Hanefi-wetschool mustehab is om het ochtendgebed uit te stellen totdat het zonlicht zichtbaar wordt, wordt deze niet direct na fedjr gebeden.

Overigens wordt de ezan niet na fedjr opgeroepen, maar net voor het tijdstip van bidden, zodat de mensen weten wanneer het gebed verricht gaat worden en zo naar de moskee kunnen komen om gezamenlijk te bidden.

Het ochtendgebed is ongeldig als tijdens het bidden van het ochtendgebed de zon opkomt. Zodra de kerahat-tijd voorbij is, kan het ochtendgebed ingehaald worden.

De kerahat-tijden zijn drie tijdstippen waarin het mekruh is om te bidden:

  1. Tot minimaal 45 minuten na de zonsopkomst.
  2. Binnen het tijdsbestek van 45 minuten vóór het middaggebed (zewal).
  3. Vanaf 45 minuten vóór de zonsondergang tot de zonsondergang.

Het verbod op het bidden tijdens deze tijden is dat de zonaanbidders op die tijden de zon aanbidden. Echter is het verrichten van het namiddaggebed (asr) vlak vóór de zonsondergang, indien uitgesteld tot die tijd, wel toegestaan omdat dit gebed farz is.

Als het ochtendgebed niet op tijd is verricht kan dit worden ingehaald samen met het sunnet-gebed van twee rakat zolang dit minimaal 45 minuten vóór het middaggebed gebeurd.

Gerelateerde vragen