Wie moet je voogd zijn bij het islamitisch trouwen als je mannelijke familieleden je partner weigeren op basis van ras?


Er bestaat geen unanimiteit tussen de wetscholen aangaande het voorschrijven van de toestemming van de voogd bij het huwelijk. Hoewel het volgens de meerderheid van de mezahib een vereiste is voor de geldigheid van nikah, is het geen verplichting in de Hanefi-wetschool. Het gebeurt vaak dat een meisje ondanks de afkeuring van haar ouders aandringt vanwege haar onervarenheid om met een man te trouwen. Als gevolg van haar beslissing kan ze echter spijt krijgen in de toekomst. Dat wil zeggen dat ze later ziet dat haar man niet passend aan haar is. Teneinde dergelijke problemen te voorkomen, vooral in onze tijd, is het daardoor zeer belangrijk om de goedkeuring van de vader en moeder te krijgen.

Het komt voor dat de voogd geen toestemming geeft aan het kind ondanks dat de jongen en het meisje in veel opzichten passend zijn aan elkaar; in harmonie met elkaar zijn (in termen van temperament), vergelijkbare karakters hebben en dezelfde religieuze achtergrond delen.

In dat geval kan de nikah verricht worden, aangezien het huwelijk zonder toestemming van de voogd is toegestaan volgens de Hanefi-wetschool.

Gerelateerde vragen