Is het toegestaan om katten en honden te verkopen?


Volgens alle vier de wetscholen van ehlus-sunnet wel-djemaat is het toegestaan om katten te kopen en te verkopen.

Er is geen belemmering voor het kopen of verkopen van deze dieren of ze nu werden gekocht of verkocht om muizen te vangen of alleen om op te voeden. Katten zijn zelfs in feite dieren die gewend zijn om onder mensen te leven. De Profeet (saw) zei het volgende om dit uit te drukken:

"Hij (de kat) is niet vies, hij is een van de reine dieren die veel in uw huizen en om u heen reizen."[1]

Naast het feit dat katten rein zijn, dient de toestemming dat ze verkocht of gekocht mogen worden niet beschouwd worden als een aanmoediging ervoor.

Kortom: het is toegestaan om katten te kopen en te verkopen, indien er geen aanmoediging ervoor is.[2]

En wat het verkoop van honden en de opbrengsten hieruit betreft, de geleerden van islamitische jurisprudentie hebben verschillende meningen erover uitgesproken. Terwijl sommige geleerden het haram noemen, hebben anderen de ehadis die het verbod op het verkopen van jachthonden uitsluiten in beschouwing genomen.[3] Hierdoor hebben zij het toegestaan om een hond te kopen en te verkopen, omdat het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld jagen en bewaken.[4] Dus het is in overeenstemming met de behoeften toegestaan om honden op te voeden, te handelen en op deze manier geld te verdienen.

Footnotes

  1. ^ Ebu Dawud, Taharet 38; Nesaï, Taharet 54; Tirmidhi, Taharet 69
  2. ^ Zie Ibn Humam, Fethul-Kadir 7:118; Ibn Nudjeym, Bahrur-Raik 6:187
  3. ^ Zie Nesaï, Buyu 92
  4. ^ Zie Kasani, Baâi V: 143

Gerelateerde vragen