
Wat kunnen we doen tegen extreme luiheid?
Extreme luiheid – oftewel een gebrek aan motivatie of de neiging tot uitstellen – is iets waar veel mensen van tijd tot tijd mee te maken krijgen. Maar als deze situatie aanhoudend wordt, kan het je dagelijkse functioneren en kwaliteit van leven beïnvloeden. Om deze toestand te overwinnen, kunnen de volgende stappen helpend zijn:
Probeer de oorzaken te begrijpen
Voordat je bedenkt wat je moet doen in zulke situaties, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de oorzaken zijn. Want een gebrek aan motivatie, zoals luiheid, is een gevolg. Zonder de bron aan te pakken die dit voedt, kun je het gevolg niet veranderen.
Achter luiheid zitten vaak de volgende oorzaken:
- Burn-out of vermoeidheid,
- Perfectionisme: het idee van “Als ik het niet perfect kan doen, begin ik er liever niet aan”,
- Angst of depressie,
- Gebrek aan motivatie: geen duidelijk antwoord hebben op de vraag “Waarom zou ik dit doen?”,
- Onduidelijkheid over doelen.
Als je begrijpt welke van deze oorzaken jou tot luiheid aanzetten, kun je daarop gericht stappen zetten. Bijvoorbeeld, als er sprake is van vermoeidheid of burn-out, kun je tijdelijk rust nemen of je bezighouden met iets wat je plezier geeft. In dat kader kunnen de natuur ingaan en reflecteren, het bewonderen van Allah’s wonderbaarlijke scheppingen, en daarbij in verwondering en liefde uitroepen: “Subhanallah, Allahu Akbar” je helpen om tot rust te komen.
Begin met kleine stappen
Als je een dag- of weekplanning maakt, begin dan met kleine stappen. Want je brein heeft de neiging om grote taken uit te stellen.
Onze tip in dit opzicht: stel jezelf als doel om een taak slechts 2 minuten uit te voeren.
Bijvoorbeeld:
- “Ik maak alleen even de boekenkast schoon.”
- “Ik lees maar één bladzijde.”
- “Ik ga slechts 15 minuten wandelen.”
- “Ik lees elke dag slechts een paar verzen.”
Als je dat zo aanpakt, is de kans groot dat je – eenmaal begonnen – toch doorgaat. Die startenergie is namelijk cruciaal.
Creëer routine en planning
Als je dingen binnen een vaste routine doet, wen je er makkelijker aan. Bijvoorbeeld:
- Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op,
- Eet op vaste momenten,
- Als je student bent: ga op vaste tijden aan je bureau zitten.
Deze aanpak geeft je brein vertrouwen.
Maak daarnaast een lijst van taken, opgedeeld in kleine en haalbare doelen. Denk aan: “5 minuten wandelen”. Of bij het studeren: focus 25 minuten, neem daarna 5 minuten pauze.
Verminder afleiding
Haal alles weg uit je kamer of van je bureau wat je focus zou kunnen verstoren.
Bijvoorbeeld:
- Leg je telefoon in een andere kamer,
- Beperk je sociale media met een timer,
- Maak je omgeving zo rustig mogelijk.
Beloon jezelf
Na kleine successen: beloon jezelf met iets plezierigs – zoals een kop thee drinken of een leuke video kijken. Want als je je brein leert: “inspanning = beloning”, vergroot je je motivatie.
Onthoud: hoe groter je levensdoel is, hoe sterker je verbondenheid met het leven zal zijn. Daarom: heroverweeg wat jouw doel in het leven is.
In dat kader kan de volgende hadithDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). van de Profeet (vrede zij met hem) je leidraad zijn:
“Werk voor de wereld alsof je nooit zult sterven, en werk voor het Hiernamaals alsof je morgen zult sterven.” (Câmiu’s-Sagîr, II, 12, HadithDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). nr. 1201)
Vond je deze inhoud nuttig?