
Mag een vrouw zonder haar echtgenoot, vader of broer op reis gaan?
In de Islam zijn regels en oordelen afgeleid vanuit de Kuran en ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw).. Nergens in de Kuran treffen wij een vers aan waarin wordt verkondigd dat het verboden is voor een vrouw om alleen te reizen. Echter zijn er wel ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). die betrekking hebben op deze kwestie. Aangezien deze ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). de basis van het onderwerp vormen, willen wij onze redenering op deze ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). bouwen:
Volgens de overlevering van Ebu Said el-Khudri (ra) zei profeet Muhammed (saw) het volgende:
“Het is voor een vrouw, die in Allah en het hiernamaals gelooft, niet toegestaan om zonder haar vader, zoon, echtgenoot of broer of haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. op reis te gaan die drie dagen of langer duurt.”[1]
In een andere overlevering van Ebu Said el-Khudri (ra) is het als twee dagen uitgedrukt. Hij zei dat de boodschapper van Allah de vrouw verbood om zonder haar echtgenoot of naaste familielid op een reis te gaan van twee dagen of langer.[2]
Weer in een andere overlevering wordt het als een dag vermeld. Volgens de overlevering van Ebu Huraira (ra) zei profeet Muhammed (saw) het volgende:
“Het is voor een vrouw, die in Allah en het hiernamaals gelooft, niet toegestaan om zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. een dag en een nacht op reis te gaan.”[3]
Onder toelichting van deze ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). hebben de hanefi geleerden geconcludeerd dat het voor een vrouw verboden is om zonder haar echtgenoot of zonder een mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. op reis te gaan die drie dagen of langer duurt.
Dit beschreven hebbende; er is ook een hadisDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). waarvan sommige geleerden het volgende hebben begrepen: indien de veiligheid van een vrouw tijdens de reis gegarandeerd kan worden, en indien zij genoodzaakt is om alleen te reizen, mag ze zonder haar echtgenoot of haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. op reis gaan die drie dagen of langer duurt.
Het desbetreffende deel van de hadisDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). is als volgt:
Profeet Muhammed (saw) vroeg aan Adiy bin Hatim (ra) het volgende: “Adiy, heb jij de stad Hire gezien (Hire is een oude stad in Irak, drie mijl van Kufa).” Adiy antwoordde: “Ik heb er wel over gehoord, maar ik heb het niet gezien.” Hierop zei de Profeet (saw): “Indien je lang zal leven, ga je zeker zien dat een vrouwelijke reiziger op haar kameel zal reizen vanuit Hire zonder vrees te hebben voor iemand anders dan Allah om bij de Ka’ba de tawafEen godsdienstoefening van moslims waarbij men zeven keer rondom de Kaba tegen de klok in loopt. te verrichten.”[4]
Onder toelichting van bovengenoemde ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). hebben geleerden de volgende 5 verschillende conclusies getrokken.
- De reisafstand is niet belangrijk. Zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. mag ze niet op reis gaan.
- Zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. mag ze niet op reis gaan die langer dan een ongeveer 5,5 km duurt.
- Zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. mag ze niet op reis gaan die een dag of langer duurt.
- Zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. mag ze niet op reis gaan die twee dagen of langer duurt.
- Zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. mag ze niet op reis gaan die drie dagen of langer duurt.
Tahawi zegt dat de laatste idjtihadHet onafhankelijk beoordelen vanuit de islamitische wetgeving. tot de Hanefi-geleerden behoort. Bovendien voegt hij eraan toe dat de bewijzen die ze vermelden sterker zijn dan de bewijzen van de andere geleerden.[5]
Wat de reis naar hadjDe bedevaart naar Ka'ba die de moslims als verplichting één keer in hun leven uitvoeren. (pelgrimstocht) betreft, hierover zijn er verschillende meningen. Volgens Imam Ahmed ibn Hanbel mag een vrouw zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. niet naar hadjDe bedevaart naar Ka'ba die de moslims als verplichting één keer in hun leven uitvoeren. gaan. Volgens andere mudjtehidinGrote interpretatoren van de islamitische wetten. zoals Imam Malik, Shafii, Ewzai mag ze deze verplichting verrichten met betrouwbare vrouwen.[6]
De reis van een vrouw in onze tijd:
De zaken van shariaDe islamitische wetgeving die voortkomt uit de verzen van de Kuran en de handelingen en de spreuken van profeet Muhammed (saw). vertonen twee aspecten. De ene wordt taäbbudiHet verrichten van een handeling alleen omdat deze een bevel van Allah is, zoals aanbiddingen. genoemd, hetgeen inhoudt dat zij niet aan beredenering gebonden zijn en alleen uitgevoerd worden omdat zij zijn bevolen. Hun eigenlijke bestaansreden is het bevel. Het andere aspect wordt makulul-manaDe wijsheid achter een handeling, welke door het verstand te begrijpen is. genoemd, hetgeen inhoudt dat deze zaken een wijsheid en een nut hebben waarvan de logica ertoe heeft geleid dat zij in de shariaDe islamitische wetgeving die voortkomt uit de verzen van de Kuran en de handelingen en de spreuken van profeet Muhammed (saw). zijn opgenomen. Niettemin vormt hier de wijsheid en het nut ervan niet de ware oorzaak of de eigenlijke reden, het is het gebod of het verbod van Allah (swt).[7]
De oordelen van bovengenoemde ehadisDe islamitische overleveringen betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). die de vrouwen verbiedt op reis te gaan zonder hun mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. valt niet onder het aspect taäbbudiHet verrichten van een handeling alleen omdat deze een bevel van Allah is, zoals aanbiddingen. maar makulul-manaDe wijsheid achter een handeling, welke door het verstand te begrijpen is.. Dat wil zeggen dat het meer een maatregel is om het kwaad te voorkomen waarmee een vrouw tijdens haar reis geconfronteerd kan worden. Dat wil zeggen dat profeet Muhammed (saw) het risico van de reizigers in aanmerking heeft genomen en daardoor verschillende antwoorden heeft gegeven volgens de reistoestanden van degenen die op reis gingen.
Tegenwoordig bestaat er bijna geen reis die meer dan 3 dagen duurt. Indien iemand bijvoorbeeld met het vliegtuig van Nederland naar hadjDe bedevaart naar Ka'ba die de moslims als verplichting één keer in hun leven uitvoeren. wil gaan, duurt het zelfs niet eens dag. Indien een vrouw zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. op reis gaat die niet drie dagen duurt, bestaat er volgens veel mudjtehidinGrote interpretatoren van de islamitische wetten., vooral degenen die aan de Hanefi-wetschool toebehoren, geen probleem ten opzichte van de islamitische wetgeving. Indien het een langere reis zou zijn dan drie dagen, dan mag een vrouw, volgens een hadisDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). die door Adiy bin Hatim was overgeleverd, zonder haar mehramEen familielid waarmee niet getrouwd mag worden, namelijk vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom en tante. op reis gaan alleen indien de veiligheid van de passagiers gegarandeerd zou zijn.
Footnotes
- ^ Muslim, Hadj: 423 (hadisDe islamitische overlevering betreffende de handelingen en de uitspraken van profeet Muhammed (saw). no. 1340)
- ^ Muslim, Hadj: 416
- ^ Muslim, Hadj: 421
- ^ Zie Bukhari, Menekib 25
- ^ Tahawi, Sherhu Ma'anil-asar, 1968 p. 112-116
- ^ Ibn Kudame, el-Mughni, Cairo, 1968, p. 229
- ^ Bediuzzaman Said Nursi, De Brieven p. 622
Vond je deze inhoud nuttig?