Mag iemand zonder toestemming van de eigenaar een gehuurde roerende of onroerende bezitting aan een derde partij verhuren en/of ter beschikking stellen?

Originele vraag

Ik ben een dame van 31 jaar en ik heb op mezelf gewoond vanwege ruimtegebrek. Nu woon ik weer bij mijn ouders en betaal ik mijn woning die leeg staat. Kan ik islamitisch gezien mijn woning onderverhuren aan iemand in nood omdat ik mijn woning wil behouden voor later? Zo ja, mag ik maandelijks een bedrag erbij rekenen omdat de woning is voorzien van vloer, meubels en gordijnen? Of kan dit als riba worden gezien en gaat het alleen om de huurprijs g/w/l?


Antwoord


Partijen dienen zich te houden aan de voorwaarden van de huurovereenkomst. Indien het in de huurovereenkomst duidelijk wordt gemaakt dat de huurder het bezit niet aan een andere persoon kan onderverhuren, dient de huurder aan deze voorwaarde te voldoen. Indien deze in de huurovereenkomst niet verduidelijkt is en indien het in die omgeving een gewoonte (normale handeling) wordt beschouwd om dergelijke bezittingen aan een derde partij onder te verhuren, kan de verhuurder het aan een derde persoon onderverhuren of laten gebruiken.[1] Indien de onderverhuurder het ook goedkeurt, is er geen bezwaar tegen om ook de spullen zoals de meubelen te verhuren.

Footnotes

  1. ^ Zie Mawsili, el-Ikhtiyar, II, 124

Gerelateerde vragen