Waarom zijn er beproevingen als Allah alwetend is?
De vraag waarom er beproevingen zijn als Allah alwetend is, is een diepzinnige kwestie die verband houdt met de concepten van vrije wil, verantwoordelijkheid, lotsbestemming en het doel van het menselijk bestaan.
Wij weten en geloven dat er niets bestaat buiten de kennis van Allah. Dus Allah is inderdaad alwetend en kent alle gebeurtenissen, inclusief toekomstige gebeurtenissen. Het vooraf weten van de handelingen van mensen betekent echter niet dat zij gedwongen worden om die handelingen te verrichten, omdat vooraf weten slechts een vorm van kennis is. Wat betreft kennis, het is afhankelijk van datgene wat bekend is. Met andere woorden, hoe iets zal gebeuren behoort tot de kennis van Allah. Echter, datgene wat bekend is, is niet afhankelijk van kennis. Mensen zijn uitgerust met vrije wil en hebben de mogelijkheid om keuzes te maken. Aangezien zij vrije wil hebben, zijn zij verantwoordelijk voor hun daden.
Dat wil zeggen dat een persoon niet ongelovig wordt omdat Allah het weet, noch pleegt iemand een zonde omdat Allah alwetend is. Bijvoorbeeld, als een leraar zou zeggen dat een luie leerling niet zal slagen voor zijn toets en als datgene wat de leraar heeft gezegd werkelijkheid wordt, kunnen mensen dan zeggen dat de leerling niet heeft kunnen slagen omdat de leraar het wist? Evenzo, als een leraar vóór de toets zou weten dat een ijverige student zal slagen en als datgene wat de leraar heeft verteld werkelijkheid wordt, kunnen we dan zeggen dat de leerling geslaagd is omdat de leraar het wist?
Kortom, Allah is alwetend en er bestaat niets buiten Zijn kennis. We worden niet goede of slechte mensen omdat Hij weet wat we zullen doen. Allah weet het, omdat we goed of slecht zullen zijn. Daarom zijn we verantwoordelijk voor alles wat we doen.